De geschiedenis van de vaatwasser

🏠 » Tips » De geschiedenis van de vaatwasser

De vaatwasser, die vandaag de dag een essentieel onderdeel is van veel moderne keukens, heeft een lange weg afgelegd om daar te komen. Van oorsprong uit 17th-eeuws Duitsland tot aan de snelle, energiezuinige machines van vandaag – in deze artikel gaan we terug in de tijd om te kijken hoe de vaatwasser is geëvolueerd.

Uitvinding van de 19e eeuw

De vaatwasser is een uitvinding van de 19e eeuw. In 1874 patenteerde Joel Houghton een machine die water en stoom gebruikte om etensresten van potten en pannen te verwijderen. Dit was de eerste elektrische vaatwasser. In de jaren 1950 kwam er een nieuwe soort vaatwasser op de markt, de zogenaamde jet-vaatwasser. Deze werkte met hoge druk en was veel sneller dan de elektrische vaatwassers. In de jaren 70 kwamen er steeds meer huishoudens in Nederland met een vaatwasser en inmiddels is het apparaat niet meer weg te denken uit ons huishouden. Zo zijn de huidige vaatwassers natuurlijk een heel ander product als wat er in de jaren 70 gemaakt werd. Destijds was er ook nog geen inbouw vaatwasser, maar alleen de vrijstaande variant.

De vaatwasser, die vandaag de dag een essentieel onderdeel is van veel moderne keukens, heeft dus een lange weg afgelegd om daar te komen. Van oorsprong uit 17e-eeuws Duitsland tot aan de snelle, energiezuinige machines van vandaag.

Wie is de uitvinder van de vaatwasser?

De eerste vaatwasser werd ontwikkeld in 1886 door de Amerikaanse ingenieur Josephine Cochrane. Ze leefde in de 19e eeuw in Amerika en kwam uit een welgesteld gezin. Haar man overleed vroeg en ze moest zelf haar gezin onderhouden. Haar bedienden deden het huishoudelijke werk, maar Josephine wilde graag zelf iets verzinnen wat het hun werk gemakkelijker zou maken. Haar bedrijf, KitchenAid, produceerde al koelkasten en ovens, dus het was logisch dat ze ook een apparaat ontwierp om afwas te doen. Cochrane bedacht het idee voor de vaatwasser toen ze moe was van het schoonmaken van pannen na haar feestjes. Dat lukte: in 1886 patenteerde ze haar uitvinding van de vaatwasser.

Haar eerste prototypen waren niet erg succesvol en moesten herhaaldelijk worden aangepast voordat het product klaar was voor lancering in de jaren 60. Tegenwoordig zijn vaatwassers een veelgebruikt keukenhulpmiddel en er zijn verschillende modellen beschikbaar die geschikt zijn voor verschillende huishoudens. De huidige vaatwassers gebruiken allemaal vaatwastabletten, iets wat in die tijd ook nog niet voor kwam. Deze werd pas eind jaren 80 ontwikkeld.

uitvinding vaatwasser

Wie was Joël Houghton?

Joël Houghton was een Amerikaanse uitvinder die de eerste elektrische vaatwasser ontwierp. Zijn ontwerp werd voor het eerst geproduceerd in 1914 door de General Electric Company en werd vervolgens geleidelijk aan verbeterd. De moderne vaatwasser zoals we die vandaag kennen, is grotendeels hetzelfde als Houghtons oorspronkelijke ontwerp.

Wie was Josephine Cochrane?

De uitvinder van de vaatwasser was een vrouw: Josephine Cochrane. Ze leefde in de 19e eeuw in Amerika en kwam uit een welgesteld gezin. Haar man overleed vroeg en ze moest zelf haar gezin onderhouden. Haar bedienden deden het huishoudelijke werk, maarJosephine wilde graag zelf iets verzinnen wat het hun werk gemakkelijker zou maken.

Dat lukte: in 1886 patenteerde ze haar uitvinding van de vaatwasser. Het apparaat werd al snel populair en Josephine Cochrane werd een rijke vrouw!

De toekomst van de vaatwasser

De toekomst van de vaatwasser is onzeker. Het is mogelijk dat er in de toekomst steeds meer huishoudens zijn die geen vaatwasser meer kopen of gebruiken. Dit kan komen door een toenemende trend van minimalisme en ‘back to basics’-bewegingen. Mensen willen steeds minder spullen in hun huis en leven steeds meer op een duurzame manier. Dit betekent dat ze steeds vaker afwasmiddel en water gebruiken in plaats van een vaatwasser.

Conclusie

De vaatwasser is een uitvinding die het leven van veel mensen aanzienlijk heeft vergemakkelijkt. Het is echter belangrijk om te weten hoe de vaatwasser is ontstaan, zodat we kunnen waarderen hoeveel werk erin gestoken is om dit nuttige apparaat te creëren.